top of page
Foto van schrijverNicole Ehlers

De kracht van voorbeeldgedrag in management

Bijgewerkt op: 23 apr.

voorbeeldgedrag in management

“Bijna niets werkt goed top-down, behalve het goede voorbeeld”. In de dynamische wereld van bedrijfsvoering en management is het van essentieel belang dat je je als ondernemer bewust bent van de invloed die je uitoefent op het gedrag van je medewerkers. Een goed voorbeeld kan het vertrouwen in de organisatie versterken, terwijl een slecht voorbeeld afbreuk doet aan het respect van je werknemers. Het is opvallend dat veel ondernemers en leidinggevenden het lastig vinden om adequaat voorbeeldgedrag te tonen en zich onvoldoende bewust zijn van hun voorbeeldfunctie als het gaat om houding en gedrag.



Belang van zelfreflectie

Om überhaupt effectief leiderschap te kunnen tonen, is het belangrijk om te reflecteren op je eigen houding en gedrag. Bij het bewustwordingsproces is het van belang om jezelf af te vragen waarom je bepaald gedrag vertoont en wat voor boodschap je daarmee naar je medewerkers uitzendt.


belang van zelfreflectie bij effectief leiderschap

Gedrag dat je moet voorkomen

Laten we enkele situaties bekijken waarin je als ondernemer of leidinggevende onhandig voorbeeldgedrag kunt vertonen en de invloed die dat heeft op de werkomgeving en die je dus echt bewust moet trachten te voorkomen.


Niet naleven van deadlines

Als je je als ondernemer niet aan deadlines houdt, dan wek je daarmee de indruk dat deadlines niet belangrijk zijn. Dit kan leiden tot een gebrek aan urgentiebesef en discipline bij je medewerkers. Waarom zouden zij zich haasten om hun taken op tijd af te ronden als jij als ondernemer dit zelf niet eens doet? Het stellen van realistische deadlines en het nakomen ervan is essentieel om een cultuur van tijdigheid en verantwoordelijkheid te bevorderen.


Ad hoc werk en gebrek aan planning

Wanneer je je als ondernemer laat leiden door de waan van de dag en ad hoc werk uitvoert, kan dit leiden tot een gebrek aan pro-activiteit bij je medewerkers. Als je geen gestructureerde aanpak hebt en voortdurend prioriteiten verandert, zal dit leiden tot verwarring, inefficiëntie, irritatie en stress. Het is belangrijk om als ondernemer een duidelijke visie en planning te hebben, zodat je medewerkers weten wat er van hen wordt verwacht en op welke manier ze dienen bij te dragen aan de doelstellingen van de organisatie.


Ongepast gedrag en respectloze communicatie

Een bullebak zijn is nooit acceptabel, ongeacht de positie die iemand bekleedt binnen een organisatie. Als je regelmatig onredelijk reageert op medewerkers, heeft dit een negatieve invloed op de werksfeer en de onderlinge relaties. Het leidt tot een gebrek aan vertrouwen, angst om fouten te maken en een verminderde motivatie. Een goede leidinggevende is in staat om respectvol en empathisch te communiceren, zelfs in moeilijke situaties. Daarmee bevordert hij een positieve en gezonde werkomgeving.


ongepast gedrag en respectloze communicatie

Het niet nakomen van afspraken

Als je als ondernemer regelmatig je afspraken niet nakomt, ondermijnt dit het vertrouwen van je medewerkers. Afspraken zijn de basis van samenwerking en wederzijds vertrouwen. Wanneer je echter keer op keer je beloftes niet nakomt, leidt dit tot frustratie, demotivatie en afhaakgedrag van medewerkers. Het is essentieel dat je consistent bent in het nakomen van afspraken zodat je medewerkers erop kunnen vertrouwen dat wat er wordt beloofd ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd.


Onbeantwoord laten van vragen en zorgen

Als je als ondernemer of leidinggevende de vragen en zorgen van medewerkers onbeantwoord laat, toont dit een gebrek aan betrokkenheid en respect. Dit leidt tot een gevoel van onbelangrijkheid bij je medewerkers en een verminderde bereidheid om te luisteren naar de verzoeken en instructies van jou. Een goede leidinggevende neemt de tijd om naar de vragen en zorgen van medewerkers te luisteren en geeft hier op een respectvolle en constructieve manier antwoord op. Dit bevordert een open communicatieklimaat en een gevoel van betrokkenheid bij de organisatie.


Het niet nakomen van salarisverhogingen of beloningen

Wanneer je als ondernemer toezeggingen doet over een salarisverhoging of andere beloningen maar deze niet nakomt, dan heeft dit een ernstige impact op het vertrouwen van medewerkers. Dit kan leiden tot gevoelens van onrechtvaardigheid en ontevredenheid, wat consequenties heeft voor de motivatie en loyaliteit van medewerkers. Het is van cruciaal belang dat je eerlijk en transparant bent in het belonen van de inspanningen van medewerkers, en zich houdt aan de gemaakte afspraken.


Gedrag met positieve uitwerking

Het is dus belangrijk voor zowel ondernemers als ook andere leidinggevenden om zich bewust te zijn van het feit dat zij voortdurend in de schijnwerpers staan en dat hun gedrag en handelingen een grote invloed hebben op de organisatiecultuur en de prestaties van medewerkers. Een goede leidinggevende neemt de tijd om na te denken over zijn of haar voorbeeldgedrag en streeft ernaar om een positief en inspirerend rolmodel te zijn voor de rest van het team.

Door het tonen van consistentie, integriteit, respect en betrokkenheid, zal jij als ondernemer het vertrouwen en respect van de medewerkers opbouwen, hetgeen bijdraagt aan een gezonde werkethiek en werksfeer. Het belang van voorbeeldgedrag bij leiderschap kan niet genoeg worden benadrukt.

Jij hebt samen met je leidinggevenden de verantwoordelijkheid om een cultuur van positieve waarden en normen te creëren binnen je organisatie. Het tonen van goed voorbeeldgedrag versterkt het succes van de organisatie als geheel.


Toepassen in dagelijkse praktijk

Alles wat we hier boven schrijven klinkt vast heel logisch maar tegelijkertijd hoor ik je denken "dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan" in de hectiek van de dag. Veel ondernemers hebben dan ook baat bij een advies- en/of coachingstraject waarna het veel meer een automatisme en natuurlijk gedrag gaat worden. Onze HR adviseurs kunnen je daar heel doelgericht bij helpen. Wil je hier eens over sparren? Stuur dan onderstaand formuliertje in en er wordt dan vanuit ons snel gereageerd.


Vragen of contact

Als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je leiderschapsvaardigheden en het versterken van de bedrijfscultuur, staan onze HR-adviseurs klaar om je te helpen. Neem contact met ons op voor advies en ondersteuning op maat. Vul het onderstaande formulier in en we zullen snel reageren om je te begeleiden naar effectiever leiderschap en een gezondere werkomgeving.



92 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page